Pepparrot i pallkragar

Pepparrotens historia

Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt. Ursprunget är något osäkert men troligtvis härstammar den från södra Ryssland. På 1300-talet kom pepparroten till Sverige, den togs in i landet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna. Pepparroten blev populär på grund av sina medicinska egenskaper. Den ansågs bland annat kunna läka sår, lindra feber och värk samt till och med kunna bota dövhet. Man medförde ofta pepparrot på långfärder till sjöss, då den som en följd av den höga C-vitaminhalten kunde hålla skörbjuggen borta.

Även dagens människor använder pepparrot i medicinskt syfte. Det är vanligt att man äter pepparrot mot högt blodtryck, huvudvärk, förkylning, värk i kroppen (gikt, ischias) och för att underlätta matsmältningen.

Fjärås Sveriges pepparrotscentrum

Fjärås i Norra Halland är centrum för pepparrotsodlingen idag. Här har man odlat pepparrot kommersiellt i över 100 år. Odlingstraditionerna har förts vidare inom familjen från generation till generation. Anledningen till att just Fjärås blivit centrum för pepparrotsodlingen är troligtvis att här finns gott om gammal havsbotten och i den lerjorden trivs pepparroten bra. Dessutom var gårdarna här på 1800-talet ganska små, och då passade det bra med en sådan arbetsintensiv gröda som pepparrot.

Så här odlas pepparrot

I maj lägger man rotsticklingar ”stråler”. De läggs horisontellt i jorden för att underlätta den vidare skötseln. Runt midsommar är det dags att ”lägga om” pepparroten. Då lyfter man upp rötterna ur jorden en efter en och rensar bort sidoskott och vissa rottrådar, sedan gräver man ner roten igen.

Detta görs helt och hållet för hand – ett mycket tidskrävande arbete – som framför allt utförs av traktens skolungdomar. Under resten av sommaren får man gå över och rensa ogräs samt kupa på mer jord några gånger.

I november har pepparroten växt klart men oftast så låter man pepparroten ligga kvar i jorden under vintern. Då skördar man alltihop på våren så fort åkrarna har torkat upp. Sedan sorterar man pepparroten, då tar man också tillvara på rotsticklingarna som ska användas till utsäde.

pepparrot-i-lager-img

Förädling

Pepparroten förvaras förpackad i stora lådor med jord i ca -2 grader. Sedan tar man fram och tvättar den med vatten. Varje rot putsas för hand med kniv och ibland skärs den i bitar som plastas in och etiketteras. Vi säljer sedan vår pepparrot både till grossister och till små fisk- eller grönsakshandlare samt naturligtvis i vår egen gårdsbutik.

Pepparrotens användning idag

Idag har pepparroten blivit väldigt populär som krydda. Många av dagens kockar tilltalas av pepparrotens rena och starka smak. Det har även blivit trendigt att blanda späda pepparrotsblad i sallad eller använda som dekoration.

Framför allt är det dock roten som används. Dess speciella smak passar utmärkt till kött, fisk, rökta livsmedel, grönsaker samt till både kalla och varma såser.

Man använder också pepparroten som ett naturligt konserveringsmedel vid inläggningar av gurka, rödbetor, sill mm. Att roten dessutom ger en god smak till inläggningen får man på köpet.

Förvaring av pepparrot

Färsk pepparrot förvaras bäst invirad i plast och så kallt som möjligt. Lägg den gärna nära kylelementet i kylskåpet. Färsk pepparrot brukar hålla ca 1-2 månader i kylskåp. Om pepparroten blir grön beror det på att den har utsatts för solljus. Detta är inget farligt utan man kan lugnt använda pepparroten som vanligt. Man kan även frysa in pepparroten men då måste den rivas frusen. I frysen håller pepparroten i över ett år.

Talesätt och skrock om pepparroten

”Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld.” Så lär oraklet i Delfi ha sagt till de grekiske guden Apollon som sedan introducerade pepparroten för människorna. Pepparrotens ursprung är annars höljd i dunkel. Vissa forskare hävdar Medelhavsländerna, andra Orienten men de flesta tycks tro att den härstammar från södra Ryssland.
Pepparroten ansågs ofta ha speciella krafter till exempel skulle man utan risk kunna handskas med huggormar om man först gned in händerna med pepparrotsfrön.
Dessutom sa man att om man hade en bit pepparrot i fickan eller i plånboken så skulle man aldrig vara utan pengar – kanske något att prova på än i dag!

Huskurer

Mot högt blodtryck
Skiva färsk pepparrot och lägg i ett glas rödvin.

Mot hosta
1 msk riven färsk pepparrot blandas med 3 msk honung. Ta en sked av blandningen och låt den smälta i munnen.

Mot halsont
Riv 1 msk färsk pepparrot, slå på varmt vatten och gurgla.

Fotbad
1 msk riven pepparrot till 3l varmt vatten.

För immunförsvaret
1 riven morot och lika mängd riven vitkål, 1 tsk riven färsk pepparrot och en halv skivad rödlök.

Vetenskapliga fakta

Botaniskt namn: Armorácia rusticána
Växtfamilj: Cruciferae, korsblommiga
Pepparrotens närmaste släktingar är senapsväxter, kål och raps.

Innehåll per 100 gram
Kalorier: 87
Vatten: 74,6 g
Äggvita: 3,2g
Fett: 0,3g
Kolhydrater: 19,7 g
Kalcium: 140 mg
Fosfor: 64 mg
Järn: 1,4 mg
Tiamin 0,07 mg
C-vitamin: 81 mg

Observera den mycket höga halten av C-vitamin, som jämförelse kan nämnas att apelsin innehåller 38 mg C-vitamin per 100 gram.