Recept 

Örtsås med pepparrot

2 dl gräddfil eller creme fraiche
1-2 msk färskriven pepparrot
hackade färska örter, gärna minst två olika sorter t ex basilika och persilja.
Salt

Blanda ingredienserna och servera till kött, fisk eller grönsaker.

Mor Annas skivade gurka

5 kg små inläggningsgurkor
7 dl ättikssprit
4 dl vatten
1 kg socker
1 bit pepparrot (skalad)
salt
hel vitpeppar
gult senapsfrö
dillkronor

Ättika socker och vatten kokas upp och får kallna. Gurkorna tvättas och skäres i 0,5 cm tjocka skivor. Skivorna varvas ner i ett fat och saltas något mellan varven. Lägg press över och låt stå i 2-3 timmar, häll därefter av lagen som bildats. Gurkskivorna lägges i rena burkar med vitpeppar, senapsfrö, dillkronor och någon skiva pepparrot mellan varven samt flera skivor överst för den konserverande effekten. Häll över den kalla lagen och skruva på lock. Bör stå i 4-5 dagar innan avsmakning. Om förvaringsplatsen inte är tillräckligt sval kan man tillsätta 1 tsk av något i handeln förekommande konserveringsmedel.

Enkel smörgåsgurka

2 kg inläggningsgurka
1 påse senapsfrö
10 dillkronor
1 kg socker
2,5 dl ättiksprit
ca 1,5 dl salt
1 bit pepparrot (skalad)
Borsta rent gurkorna och lägg dem i en bunke med vatten. Strö över saltet och låt stå kallt ett dygn. Slå bort saltvattnet. Skiva gurkorna och varva dem i bunken med socker, senapsfrö och dillkronor. Slå sist över ättiksspriten och låt alltsammans stå kallt till nästa dag. Packa gurkorna i rengjorda glasburkar. Lägg några skivor pepparrot överst i varje burk. Slå över lagen (det brukar bli lag över) och skruva åt locken. Ställ burkarna kallt. Efter en vecka är gurkan klar för avsmakning.

Gudrun i Torpas soppa

4 port
3 tsk riven pepparrot
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 l vatten
3 msk konc. kycklingfond eller 2 hönsbuljongtärningar
125 g pepparrotsost
1 dl creme fraiche
Salt och persilja
* Smält margarinet i en kastrull.
* Tillsätt mjölet och fräs en kort stund.
* Häll på vattnet, lite i taget, under vispning.
* Tillsätt kycklingfond eller hönsbuljongtärningarna och låt buljongen koka upp.
* Vispa ner pepparrotsost och crème fraiche.
* Tillsätt den rivna pepparroten och smaka av med salt.
* Låt soppan sjuda i 3-5 minuter.
* Strö hackad persilja över soppan innan den serveras.
* Servera med ostsmörgås eller varma vitlöksbröd.

Tjolöholms Rostbiff

4 port
Rostbiff
1 kg rostbiff
1 ½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
* Sätt ugnen på 175º.
* Salta och peppra köttet runt om.
* Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg steken i en ugnssäker form.
* Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 60º, då har köttet en rosa färg.
* Ta ut köttet och lägg det på en skärbräda. Täck över med aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter. Skär köttet i tunna skivor när det ska serveras.
Sås
2 msk riven pepparrot
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl kalvfond (finns att köpa)
3 dl grädde
1 dl finhackad syltlök
4 msk hackad persilja
1 tsk fransk senap och salt
* Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ihop.
* Slå på buljongen, rör tills såsen blir slät och späd sedan med grädden. Koka i 5 minuter.
* Riv pepparroten, finhacka syltlöken och persiljan.
* Blanda i detta strax innan såsen skall serveras och smaksätt med senap och salt.
* Servera med potatisgratäng eller klyftpotatis.

Inges Gravlax

4 port
2 msk riven pepparrot
600 g färsk lax
2 msk fransk senap
1 msk socker
2 tsk salt
½ citron
1 tsk grovkrossad vitpeppar
Dillkvistar
Salladsblad
* Filéa laxen och ta bort alla ben. Låt skinnet vara kvar. Torka av ytorna.
* Strö på pepparroten över laxfiléerna och lägg ihop dem. Täck över och låt laxen stå kallt 4-6 timmar.
* Blanda senap, socker, salt, pressad citronsaft och vitpeppar. Bred blandningen över den undre filén. Lägg samman igen och låt stå 2 dygn.

Gottskärs Laxpasta

4 port
400 g pasta
2 msk riven pepparrot
100 g rökt lax
1 ½ msk vetemjöl
2 ½ dl grädde
2 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 msk hackad dill
* Koka pastan.
* Riv pepparroten, hacka dillen och skär laxen i skivor.
* Vispa ihop mjölet och grädden i en kastrull.
* Häll i mjölken och buljongtärningen.
* Koka under omrörning ca 5 minuter.
* Tillsätt laxen, pepparroten och dillen.
* Häll såsen över den nykokta pastan och servera genast.

Hanhals Matjessill

4 port
2 tsk riven pepparrot
4 matjessillfiléer
1 äpple
1 ättiksgurka
1 tomat
1 ½ dl majonnäs
3 msk vatten
* Låt sillfiléerna rinna av. Lägg upp dem i bitar i en skål.
* Hacka äpple, ättiksgurka och tomat. Riv pepparroten.
* Rör ut majonnäsen med vattnet. Blanda ner pepparrot, äpple, ättiksgurka och tomat.
* Slå såsen över filéerna strax före serveringen.
* Servera med färsk potatis.

Fjärås Laxpaj

4 pers
Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
1 msk riven pepparrot
150 g rökt lax
2 ägg
2 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
* Hacka smör och mjöl till en grynig massa.
* Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
* Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.
* Sätt ugnen på 175º.
* Skär laxen i små tärningar och riv pepparroten.
* Vispa ihop ägg och mjöl i en bunke. Blanda i kesella, pepparrot, salt och peppar.
* Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
* Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
* Ta ut pajen ur ugnen. Fördela laxtärningarna i pajskalet och häll över äggsmeten.
* Grädda tills fyllningen stelnat, ca 40 minuter.

Bengts Potatisgratäng

4 port
3 msk riven pepparrot
10 potatisar
3 dl grädde
Smör eller margarin
Salt
* Skala och skiva potatisen tunt. Riv pepparroten.
* Smörj en eldfast form. Varva potatis och pepparrot, salta mellan lagren.
* Slå på grädden och klicka över margarin.
* Gratinera ca 45 minuter i 200º.
* Servera till rostbiff eller kassler.

Pepparrot på Ingas vis

1 stor pepparrot (400 g)
1 dl ättiksyra
2 dl vatten
3 dl socker
* Riv den skalade pepparroten på matberedare, mixa den sedan.
* Blanda ättika, vatten och socker. Häll över pepparroten.
* Fyll blandningen på glasburkar. Låt stå några timmar.
* Passar att användas till sallader, kalla och varma såser, som tillbehör till korv, istället för senap.
* Kan förvaras i kylskåp minst 2 månader.

Pepparrotssås

3 msk riven pepparrot
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk socker
Salt
* Smält margarinet i en kastrull och rör ihop med mjölet.
* Späd med mjölken och rör tills såsen blir slät.
* Koka 5 minuter.
* Tillsätt pepparrot, socker och smaka av med salt.
* Man kan även byta ut hälften av mjölken mot buljong.
* Passar till kokt nötkött eller korv.

Pepparrotshollandaise

4 port
1 msk riven pepparrot
4 port hollandaisesås (djupfryst eller från påse)
* Riv och blanda ner pepparroten i hollandaisesåsen.
* Passar till stekt eller kokt fisk.
* God även kall.

Pepparrotsgrädde

2 msk riven pepparrot
2 dl vispgrädde
1 krm salt
* Vispa grädden till knappt fast konsistens.
* Smaksätt med pepparrot och lite salt.
* Låt stå en stund så att smaken mognar.
* Passar till stekt fisk, lax, böckling, lever, skinka och kassler.
Tips:
* Tillsätt 4 msk majonnäs. Denna sås passar utmärkt till kall sparris eller andra grönsaker.

Pepparrotssmör

2 msk riven pepparrot
100 g smör
Salt
* Riv pepparroten, rör ihop med smöret. Smaksätt med salt.
* Passar till kokta rödbetor, stek eller grillat kött, lever och fisk.

Drinktilltugg

16-20 bitar
2 msk pepparrot
2 mjuka tunnbrödskakor
1 ½ dl kesella
3-4 msk majonnäs
1 dl finhackad persilja
150 g rökt lax
Salt
Peppar


* Riv pepparroten.
* Blanda kesella och majonnäs. Smaksätt med salt, peppar och pepparrot.
* Bred tunnbrödskakorna med kesellablandningen.
* Skär laxen i små bitar. Strö hackad persilja och lax över tunnbrödskakorna och rulla ihop dem hårt från långsidan som rulltårtor.
* Vira in i folie och förvara i kylskåp över natten.
* Eventuellt kan man lägga dem i frysen en kort stund innan de skärs upp.

Hemsida levererad av Smelink WEB